Löpning

Du som människa har tre gångarter, nämligen gång – löpning –sprint. I alla rörelser du som människa gör förhåller du dig till gravitation genom två medfödda strategier, nämligen att vi är programmerade för att spara så mycket energi som möjligt samt undvika att skada oss. Just löpning handlar rent krasst om att förflytta sig från punkt A till punkt B, i en snabbare takt än gång. I ett löpsteg lägger du lite mer än 2 x din kroppsvikt i varje steg. Biomekaniken ändras från gångens pendlande rörelse till löpningens mer fjädrande och spänstiga stil och löpning är en utav människans mest naturliga rörelsemönster.

Men om du då inte ändrar form när du ökar farten, alltså biomekaniken i rörelsen, så kommer någon led, muskel eller sena utsättas för alldeles för hög belastning och således bli överbelastad eller snedbelastad. Detta sker vid sk. ”power walk” samt ”jogging” och leder till att du allra troligast kommer att skada dig eller bli begränsad i ditt rörelsemönster på något vis.

Faktum är att nästan 8 av 10 löpare är skadade eller känner någon form av begränsning i sin rörelse! Vad är det då som går snett? I allra högsta grad påverkars vi av vår moderna livsstil. Vi rör oss alldelses för enkelspårigt och alldeles för lite men kräver ändå av kroppen att den ska ”serva” oss och fungera. Vi tvingar ner foten i en anatomiskt inkorrekt sko där foten måste anpassa sig efter skon och således blir rörelsen genom alla leder påverkad negativt. När en levande organism inte används som den är skapt att göra så tappar den sin ursprungliga form och således också sin optimala funktion.

Löpteknik

När du springer så tänk på att göra det så lätt som möjligt, tänk att du vill vara snabb upp med foten från marken så fort den landat. Var dock noga med att hälen snuddar marken i varje steg eftersom det är då återhämtningsfasen i steget sker och alla senor samt bindväv kan då ladda på energi och sedan laddas ur och på så vis skapa”gratis” rörelseenergi framåt. Det finns en gyllene stegfrekvens och det är 180 steg i minuten (180 bpm). Öva på den takten!

När du springer uppför – tänk på samma sätt. Att du ska använda så lite muskelkraft som möjligt och mer ”dra” dig upp snarare än att ta dig uppför med ett ”pushande” steg. Tänk att du ska spara så mycket kraft som möjligt!

När du springer nerför – försök slappna av och tänk på att snabbt lyfta foten i varje steg så att du undviker ett bromsande steg med hälen först. Tips att köra lätt hälkick nerför, då går det inte att bromsa med hälen utan då gör stortån det jobbet J Alltså steget bör även här landa rakt under dig och inte framför kroppen.

Tänk på att din kropps hållning bör jobba i linje med gravitationen (öra över axel, axel över höft, höft över ankel i fotisättningen) vare sig du springer uppför, nerför eller på plan mark. Vi vill alltid sträva efter en hållning likt bilden nedan för att minska kraften kroppen utsätts för i varje steg och således minska risk för överbelastning utav leder, senor samt minimera energiåtgången och istället använda ”gratis” energi som laddas i dina senor och bindväv när du landar – och skjuter ifrån i varje steg.

Keypoints: Hållning – Takt - Avslappning

Hållbar hållning

Grundposition:

Hållbar hållning när du står upp - börja från tårna

3 punkter likt en triangel under foten – en mitt under hälen och två under trampdynan (den 4:e punkten är under stortån) fördela jämn vikt över alla punkter och låt stortån förankra dig i marken. ”Mjuka” knän, tänk att bäckenet är en skål som inte ska tippa över åt något håll! Aktivera då sätesmusklerna samt de djupa, inre magmusklerna under naveln ca 20% av max., samt bäckenbotten (kniiiip) Öppna upp handflatorna för att få axlarna på plats och också då få huvudet på rätt plats, rakt över din bas, alltså dina fötter. Tänk en lodlinje från örat och ner till ankeln. Blicken i horisonten!

Hållbar hållning när du går

Samma som ovan, men nu ska du ta dig framåt. Sikta på att landa mitt på punkten under hälen och landa så tyst du kan, bibehåll spänningen i nedre delen utav magen och tänk att något drar dig framåt från den delen utav magen. Skålen ska inte heller här tippa över :) Detta resulterar i att du tar kortare steg och då också skonsammare. Här kan du använda ett kvastskaft att sätta bakom ryggen och i armvecken för att få till rotationen i överkroppen också. Blicken i horisonten!
*Hållbar hållning när du springer – samma som ovan men nu strävar du efter att landa rakt under höften med mjuka och tysta steg. Undvik att landa på hälen! Sikta på att landa på trampdyna/mittfot och sedan VIKTIGT att du snuddar ner med hälen i varje steg.

* Hukposition – med hela fotsulan i golvet

Sitt så mycket du bara kan och orkar i denna position, känn alla punkter under foten och låt stortån förankra dig i marken. Försök få din tyngdpunkt över punkt 1 och 2, alltså trampdynan. Behöver du hålla i något framför dig eller höja upp hälarna något för att hitta en avslappnad position – gör det! Det finns minst 25 olika sätt att sitta på så variera så mycket du kan och undvik att ”fastna” i någon position.